- Enkel kökskompostering
- Näringsrikt restvatten
- Effektiv gödning till jorden
Bokashi är ett mycket effektivt sätt att ta hand om dina matrester och omvandla dem till värdefull jordförbättring som kan användas i rabatten och kökslandet. I Japan har bokashi funnits länge. Det speciella med metoden är att avfallet fermenteras (i stället för förmultnar som i vanlig kompostering) med hjälp av effektiva mikroorganismer.
I startkitet får du med allt du behöver för att komma igång:
2 st Bokashi komposthinkar, 1 kg Bokashiströ, doseringsmått, kärl för dräneringsvätska & tillplattningsverktyg.
I den lufttäta komposthinken kan du lägga alla dina matrester och obesprutat organiskt avfall så som grönsaker, frukter, kaffesump, kött, fisk, skaldjur, ost och lökskal.Komposthinken är utformad för att användas inomhustill exempel under diskbänken eller ute på balkongen.
Samla dina matrester under dagen och lägg ner dem i komposthinken på kvällen. Tillsammans med Bokashiströet aktiveras komposteringsprocessen i hinken och när den är full låter du hinken vila inomhus i 2–3 veckor. Därefter kan innehållet blandas ut i jorden. Där sker den sista nedbrytningsprocessen som omvandlar matresterna till näringsrik och högeffektiv jord.
Under tiden hinken fylls kan du tappa ut restvattnet från kranen och använda det som växtnäring till dina växter. Växtnäringen är fylld med nyttiga ämnen som utspätt med vatten kan användas till krukväxter, balkonglådor eller trädgårdslandet.
För bokashi kompostering behövs både den lufttäta komposthinken med avtappningskran och Bokashiströ för att nedbrytningsprocessen ska börja.
Tips! Bokashi kompostering är mestadels luktfri, men om komposten är för fuktig kan den lukta lite sött och jäst. Detta kan avhjälpas genom att du tömmer ut det överflödiga restvattnet genom tappkranen eller fyller på med lite strö, servetter eller tidningspapper.
Extra Bokashiströ finns även att köpa separat.
Så här fungerar bokashi:
1. Samla dina matrester i ett separat kärl eller i en bunke under dagen
2. Lägg ner dina samlade matrester i komposthinken och häll på ca 1-2 matskedar Bokashiströ.
3. Upprepa detta tills hela kärlet är fullt. Under tiden kan du tappa ut restvatten från tappkranen och använda som växtnäring. Spädes i vatten 1:100 (1 dltill10 liter vatten) eller 1:1000 för mindre och mer känsliga växter.
4. När komposthinken är full låter du den vila inomhus i ca 2–3 veckor. Använd den andra komposthinken och fortsätta slänga dina matrester under tiden innehållet i den första komposthinken vilar.
5. När innehållet har vilat klart efter ca 2-3 veckor kan det blandas med jord.
6. Efter några veckor i jorden har matresterna helt omvandlats till näringsrik jord.