Den 13 februari 2024 är det fettisdagen och dags att fira semmeldagen! För dig som älskar muffins har vi glada nyheter då detta recept är en blandning av det bästa, muffins och semla. Semlan innehåller mandelmassa och minisemlan är perfekt att bjuda familj och vänner på.
Använd våra muffinsformar i silikon. För detta recept används våra 2 dl formar. Läs mer här>>
Semmelcupcakes
6 st
Ingredienser:
Muffins:
120 gram smör
120 gram (ca 2 dl) vetemjöl
65 gram (ca 1,5 dl) mandelmjöl
2 tsk malen kardemumma
2 tsk bakpulver
3 stora ägg
1 dl sojadryck
0,5 dl kokossocker
0,5 dl strösocker
En nypa salt
Mandelmassa:
120 gram (ca 2 dl) naturella mandlar
30 gram (ca 2 msk) mandelsmör
0,5-0,75 dl kallt vatten
20-25 gram agavesirap
En nypa salt
Grädde till servering, ca 2 dl
Florsocker att pudra med
Använd vår köksvåg med måttkanna när du mäter upp dina ingredienser. Läs mer här >>
Gör såhär:
Muffins:
1. Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme.
2. Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan för att svalna lite.
3. Vispa ihop ägg, strösocker och kokossocker pösigt med hjälp av en elvisp, ca 3-4 minuter.
4. Blanda ihop vetemjöl, mandelmjöl, kardemumma, salt och bakpulver i en bunke.
5. Sikta ner detta i äggblandningen och vispa om med en ballongvisp försiktig.
6. Tillsätt sist sojadryck och smör och fortsätt röra försiktigt tills allt blandats ihop (rör inte för mycket, vi vill inte förlora luften vi vispade in i början)
7. Häll upp smeten i våra silikonformar, fyll formarna till ca 3/4.
8. Grädda i ugn ca 16-17 minuter. Känn med en sticka för att se att dom är klara.
9. Ta ut och låt svalna.
Mandelmassa:
Lägg alla ingredienser i en liten matberedare och mixa ihop till en crunchy smet, det ska gärna vara “klumpigt” med bitar av mandel i.
Servering:
1. Skär av toppen på varje muffins.
2. Lägg en klick mandelmassa på muffinsen.
3. Vispa grädden och spritsa ut ovanpå mandelmassan.
4. Toppa med muffinslocket.
5. Strö över florsocker.
Recept och bilder av Caroline Eléhn @snacksbycaroline