- Eldar effektivt bort stubbar
- Återanvändbar
- Svensktillverkad, patenterad design
Med en stubbskorsten kan du elda bort gamla stubbar i trädgården som är för stora och jobbiga att gräva bort. Stubbskorstenen koncentrerar värmen från vanliga briketter och får stubben att börja glöda. Efter ca 1 dygn återstår endast aska och stubben är helt borta.
Anpassningsbar omkrets
Den svensktillverkade stubbskortstenen har 10 metallsidor som enkelt går att anpassa efter stubbens diameter. En stubbskorsten fungerar utmärkt för stubbar upp till 40 cm i diameter, men kan även sättas ihop med ytterligare en stubbskorsten för att ta bort ännu större stubbar.
Brinner med briketter
Stubbskorstenen används tillsammans med vanliga kolbriketter. Du behöver räkna med ca 1-2 timmars arbete och övervakning, därefter sköter glöden sig själv och efter ca 1 dygn är stubben borta.
Du behöver
Stubbskorsten, spade, braständare, 1-2 påsar briketter (ibland ännu fler påsar för större stubbar) och vid behov kan det vara bra att ha en lång borr, såg eller yxa tillgängligt.
Så här använder du en stubbskorsten
1. Gräv ett ca 10 cm djupt dike runt stubben där du kan ställa stubbskorstenen. Stubben kommer att brinna ner lika långt som du gräver diket.
2. Vid behov, hugg av tjocka och uppstickande rötter på sidorna.
3. För större stubbar kan du vid behov borra flera diagonala hål i stubben med en lång borr så att stubben även kan brinna inifrån och ut. Alternativt kan du såga flera kryss i stubben med motorsåg.
4. Montera stubbskorstenen. Anpassa antalet metallsidor till stubbens diameter och se till att du även får plats med briketter på sidorna runt om stubben.
5. Sätt stubbskorstenen runt stubben så att den kan stå stadigt. Anpassa höjden på metallsidorna där det behövs och täta med jord under metallsidorna. Det är viktigt att täta glipor på undersidan då hålen i metallsidorna är anpassade för optimalt luftflöde. Annars kommer briketterna att brinna för snabbt om det även kommer in luft underifrån.
6. Häll ner briketter i stubbskorstenen så att briketterna lägger sig runt om stubben.
7. Tänd briketterna och fäll ner fällplattorna.
Små, torra stubbar
Vid behov kan du fylla på med mer briketter, annars låter du dem brinna tills stubben och briketterna helt brunnit upp. Det tar oftast några timmar innan glöden har gjort stubben till aska.
Stor stubbe, upp till 40 cm i diameter
Fyll på med mer briketter efter ca 1-2 timmar. Använd en pinne och handskar när du fäller upp fällplattorna då dessa kan vara mycket varma. Häll ner briketterna så att de lägger sig runt stubben och över den befintliga brikettbädden. Fäll ner fällplattorna igen och låt stubben brinna upp. Det kan ta upp till ett dygn för stubben att helt glöda bort.
Större stubbe, över 40 cm i diameter
Om stubbskorstenen inte når runt stubben kan du koppla ihop två stubbskorstenar, då kan du elda upp stora stubbar som är upp till 60 cm i diameter. Du kan även såga ett tvärsnitt och elda upp stubben i flera omgångar. Till större stubbar går det åt fler än två påsar briketter och det tar ca 1 dag per del du eldar upp.
Eftersläck
När stubben är borta är det viktigt att släcka eventuellt kvarvarande glöd ordentligt. Ta bort stubbskorstenen och häll på flera stora hinkar vatten så att det är helt säkert att glöden är släckt. Du kan därefter hälla på ny jord och så nya gräsfrön.
Patenterad konstruktion, svensk tillverkning
Stubbskorstenen är utvecklad av Jörgen Plymouth. Efter att ha fällt några träd på tomten ville Jörgen få bort stubbarna. Antingen skulle han använda en dyr stubbfräs, gräva bort dem, eller använda kemikalier som förvisso mjukar upp stubbarna, men som ändå krävde att han skulle gräva och ta bort dem för hand.
Det bästa alternativet verkade vara att elda upp stubben. Men efter flera skottkärror med ved, briketter och en svedd rododendronbuske stod stubben fortfarande kvar på samma ställe.
Jörgen gav sig dock inte och bestämde sig istället för att utveckla Stubbskorstenen. Med hjälp av de justerbara metallsidorna som håller fast briketterna mot stubben och fällplattorna på ovansidan som håller kvar värmen, lyckades han tillslut på ett effektivt sätt elda bort hela stubben. Stubbskorstenen löste problemet och tillverkningen kunde börja.
Svensktillverkad, återanvändbar
Skubbskorstenen har en patenterad design och tillverkas i Sverige. Om instruktionerna efterföljs kan stubbskorstenen återanvändas till minst 10 stubbar.
I förpackningen
5 st sida A, med två lufthål
5 st sida B, med ett lufthål
30 st märlor
10 st fällplattor
10 st hakar
Manual
Viktigt att veta
Stubben behöver vara minst ett år gammal för att den ska kunna brinna ner. Är trädet nyligen nedhugget är stubben ofta för fuktig för att kunna eldas bort. Tiden det tar för stubben att brinna ner beror på träslag, väder, diameter, årstid och flera andra faktorer. Optimala förutsättningar är dock att det bör vara lagom torrt ute och att det inte är för kallt. Elda aldrig när det är eldningsförbud.
Stubbskorstenen ska förvaras torrt då värmen från eldningen kan göra så att metallens rostskyddsbehandling försvinner.
Viktigt om eldning
Stubbskorstenen ska inte användas när det är eldningsförbud. Var noga med att avlägsna saker som kan börja brinna, vid sidan och ovanför stubben. Blötlägg marken ordentligt runtomkring och ha alltid en brandsläckare, hinkar med vatten och vattenslang redo. Eftersläck med mycket vatten, det kan finnas glöd kvar i marken som du inte kan se eller känna med handen.