- Stadgar upp sidorna när du bygger tårtan
- Grädda måttanpassade tårtbottnar & kakor
- 8,5 cm hög, justerbar diameter 16-30 cm
Med en justerbar tårtring från tyska Westmark blir det enkelt att göra snygga och måttanpassade tårtor. Tårtringen är perfekt för att stadga upp tårtan under tiden du bygger lager och kan även användas för att grädda måttanpassade tårtbottnar och kakor i ugnen.
Tårtringen är 8,5 cm hög och kan bli mellan 16-30 cm i diameter. När du ska bygga ihop tårtan sätter du formen runt om och drar ihop kanterna så att ringen stadgar upp sidorna. Det blir enkelt att göra de olika tårtlagren och fyllningen rinner inte ut på sidorna.
Tips! Sätt in hela tårtfatet i kylen en liten stund innan du tar bort ringen så att fyllningen hinner stelna något. Det blir därefter enklare att dekorera sidorna.
Med hjälp av tårtringen kan du även göra måttanpassade kakor och tårtbottnar i ugnen. Graderingen på insidan gör att du kan ställa in ringen efter det önskade måttet. Tårtringen har ingen botten men går att ställa på ett bakplåtspapper för att hålla kvar trögflytande smeter i formen.
Tårtringen är tillverkad i rostfritt stål och tål både att användas i ugnen och frysen, vilket kan vara praktiskt när du vill göra en smarrig glasstårta!
Tyska företaget Westmark är känt för sina kvalitetsredskap och har sedan 1950-talet tagit fram praktiska kökstillbehör av hög kvalitet.
Testa Peter Dahlbergs hallonglasstårta!
Recept för 8-12 portioner
BOTTEN
1 paket oreokex
HALLONGLASS
400 g frysta bär (hallon, jordgubbar eller blåbär)
3 ekologiska ägg
1 1/2 dl strösocker (150 g)
1 tsk vaniljpasta
2 1/2 dl ekologisk vispgrädde (250 g)
150 g färskost
1. BOTTEN: Krossa kexen i en plastpåse. Ställ in tårtringen till 20 cm i diameter och ställ på en bricka mede bakplåtspapper. Häll kexsmulorna innanför ringen och fördela de jämnt på bottnen.
2. HALLONGLASS: Tina upp bären och mixa dem till en puré. Sila bort ev. kärnor.
3. Separera gulorna från vitorna och lägg i separata bunkar. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt socker och vaniljpasta till äggulorna och vispa fluffigt.
4. Vispa grädden fluffigt i en bunke. Vispa upp färskosten i en egen skål och vänd ner i grädden.
5. Vänd ner bärpurén i äggulesmeten. Vänd försiktigt ner grädden lite i taget. Vänd sist ner äggvitorna i stora tag. När allt är väl blandat, häll glassmeten försiktigt på de krossade kexen och ställ hela brickan i frysen. Låt stå under natten.
6. Tag upp ur frysen och värm formen med en gasbrännare. Lätta på spännet och ta bort formen. Dekorera tårtan med valfria bär. Låt tina i 15 minuter innan servering.
Recept och bilder: Peter Dahlberg
@peterbakar
www.peterbakar.se