- Kombinerad mortel och kryddkvarn
- Snurra och skaka morteln för att mala
- Handsmidd i återvunnet gjutjärn
Gravitas är en svensktillverkad mortel i gjutjärn som tar tillvara på gjutjärnets naturliga tyngd för att krossa kryddorna till önskad storlek. Den klotformade morteln ryms i handen och stöter, krossar och maler kryddor med hjälp av en tung järnkula som rullar runt inuti morteln.
Så här använder du morteln
Lägg järnkulan i morteln och skruva på den gängade överdelen. Droppa ner de kryddor, torkade örter eller nötter som du önskar mala genom öppningen på ovansidan. Håll en hand över öppningen och snurra eller skaka sedan morteln med händerna.Tung järnkula maler kryddorna
Den tunga järnkulan rullar runt inuti morteln och krossar kryddorna. Innehållet blir mer finmalet ju längre tid du snurrar och skakar morteln.Krydda direkt ur morteln
När du mortlat klart kan du vända morteln upp och ner och krydda maten med de nymalda kryddorna. Kulan blockerar merparten av öppningen och låter endast en lagom mängd kryddor slinka ut ur morteln.Patenterad design, handsmidd i Sverige
Morteln Gravitas patenterade utformning är designad av John Andersson och produceras av Lursta Cast Iron i gjuteriet i Lyrestad. Morteln är handsmidd i 100% återvunnet gjutjärn från lokalt återvunnen metall. Därefter bränns gjutjärnet in med tre lager lokalproducerad, kravmärkt och kallpressad rapsolja.Skötselråd
Skruva isär de två gängade delarna och ta ut järnkulan. Skölj morteln med endast varmt vatten och var noggrann med att torka torrt efteråt så att järnet inte börjar rosta. Morteln mår bra av att regelbundet smörjas in med ett tunt lager vegetabilisk olja, till exempel rapsolja. Rengör gärna morteln direkt efter användning.Specifikationer
Vikt: 870 gramHöjd: 6,7 cm
Diameter: 7,5 cm
Material: Återvunnet gjutjärn behandlat med kravmärkt rapsolja
Design: John Andersson