Innovatör: Emma Hällström
Innovation: Heather, Uppvärmd sittdyna
Emma Hällström kommer ursprungligen från Enköping men bor sedan tio år på Gotland tillsammans med sin man och son på 6 år. Emma har en bakgrund inom marknadsföring och är sedan 2015 egenföretagare.
Utbrändhet blev starten till eget företagande
– 2015 hade jag varit sjukskriven i ett år för utbrändhet, berättar Emma och bestämde mig för att inte gå tillbaka till min fasta tjänst utan istället satsa på mig själv som entreprenör. Senare samma år fick jag min uretritdiagnos som är en urinvägssjukdom. Ca 500.000 kvinnor i Sverige lider av uretrit och något som hjälper preventivt och lindrande är värme. Jag bestämde mig för att hitta en lösning till alla dessa kvinnor.
Emmas grundtanke var att hjälpa kvinnor med uretrit men under arbetets gång har målgruppen växt.
– Det är så många som blir hjälpta av värme, säger Emma, endometrios, ryggvärk, menssmärtor, foglossning, frusna själar. Listan kan göras hur lång som helst.
Utmaningen var att hitta en lösning som håller kvinnors underliv varma, är snygg och enkel använda och har aktiv värme från en tillgänglig källa.
– Jag har från början haft hjälp av Amalia Ericsson som är en fantastisk industridesigner, berättar Emma. Under första tiden arbetade vi på flera spår men landade till slut i Värmedynan Heather. Jag har också tagit hjälp av konsulter och rådgivare längs vägen som varit experter på sina områden. Det är så otroligt viktigt att hitta människor som vet vad de gör och låta dem göra sin magi.
Viktigt med närproducerat
Från idé till att sittdynan nu finns ute på marknaden har det tagit 3 år. För drygt ett år sedan kom den första prototypen och efter det har fokus legat på att få till detaljerna. Det svåraste i processen enligt Emma har varit att hitta producenter som velat vara med på prototypstadiet.
– Vi hade säkert kunnat få fram en produkt tidigare om vi valt att lägga produktionen i Asien, säger Emma. Men det var aldrig ett alternativ. Vi vill ha så närproducerat som möjligt och jag kan bokstavligen sitta i knät på våra sömmerskor här i Visby och diskutera detaljer i sömnaden. Det är otroligt värdefullt!
– En annan utmaning har varit att kommunicera att det är en produkt som är framtagen för att användas inomhus, fortsätter Emma, och inte främst en produkt för friluftsliv. Även om det går att använda sittdynan överallt så är värmen anpassad för inomhusbruk. Dynan blir heller inte lika varm som många av produkterna som finns på marknaden. Dessa har ofta en rekommenderad användningstid på 15–20 minuter. Vår sittdyna är tänkt att användas och värma hela dagen.
Lokal produktion skapar sysselsättning
Det var naturligt för Emma att sittdynan skulle tillverkas i ull som både är temperaturreglerande och isolerande. Dessutom är ull även smutsavvisande och antistatiskt. Det yttre lagret på sittdynan består av 100% ullfilt.
– Idag köper vi ullen från Nederländerna, men arbetar aktivt för att i framtiden kunna ta tillvara på den Gotländska ullen. Värmeelementet tillverkas i Tyskland och sittdynan sys av våra fantastiska sömmerskor i Visby. Det är fantastiskt att kunna bidra till sysselsättningen på ön och hålla nere transporterna, och det ger också en hög kvalitet i slutprodukten.
– Vi har också valt en förpackning av hög kvalitet för att även den ska kunna leva vidare. På så sätt går så lite material som möjligt till spillo.
”De flesta som sätter sig på dynan vill inte stiga upp igen.”
Emmas team har fått otroligt bra reaktioner på sittdynan. I november visades den slutgiltiga produkten för första gången, där allt var på plats, värmen, rätt ull, sömnad osv.
– De flesta som sätter sig vill inte resa sig igen, berättar Emma. Det tolkar jag som ett bra betyg!
Planen är att fortsätta skapa produkter för att lösa kvinnors problem och med kvinnokroppen som norm, även om värmedynan och kommande produkter går utmärkt att användas även av män.
– Vi har två nya produkter på gång som vi arbetar med just nu, avslutar Emma, och många fler finns på listan.
Läs mer om Uppvärmd sittdyna >>
Emmas favoriter på SmartaSaker:
Flytande värmeljus. ”Smart för oss som älskar att fylla huset med ljus men inte vill belasta miljön på samma sätt som med värmeljus.”
Twister, kabelvridare. ”Jag är så otroligt tacksam för att den här produkten finns! Finns det något mer störigt än adventsstjärnor som vrider sig? (Ja, det finns det så klart. Men ändå.) Här har man verkligen sett ett problem som praktiskt taget alla svenskar stöter på varje år. Och löst det på ett urenkelt sätt. Me like.”
Smörkniv som hänger på kanten. ”Ännu en produkt som verkligen sett ett problem i de svenska hemmen. Ser hur den här produkten kan rädda äktenskap.”