Innovatör: Maria Crum
Innovation: Källklart Källsorteringsstation
Maria Crum är född och uppvuxen i Partille, en liten ort strax utanför Göteborg. Dit flyttade hon också med familjen efter några år i Göteborg. Förenklingar i vardagen har alltid pockat på hennes uppmärksamhet. Det är ofta lösningar för den situation hon befinner sig i, till exempel att enklare få plats med cykeln i trånga cykelförråd, säkrare barnvagnsbromsar, handsfree barnvagnshandtag för att kunna jogga mer ergonomiskt osv.
– Att det blev källsorteringsstationen Källklart som fick bli verklighet av alla mina idéer berodde helt enkelt på att det var möjligt, säger Maria. Jag kunde sy upp en prototyp själv
Källsortering ofta en omständig procedur
Att Maria behövde en smart återvinningslösning blev tydligt när återvinningen infördes i Partille. Hon använde som så många andra papperskassar från någon mataffär i början, så småningom blev det en kasse av PVC-material men den var väldigt stor och det var fult eftersom man kunde se skräpet. Metall, batterier och glödlampor sorterades under diskbänken.
– Det kändes som ett stort projekt att tömma återvinningen, berättar Maria. Dels att samla ihop allt från olika platser, dels själv tömningen, där vissa saker fick sorteras på plats och det faktum att man behövde ta i alla kladdiga förpackningar en gång till.
En dag när Maria besökte en bekant såg hon en stor vit väska stå framme. Hon tyckte den var väldigt snygg där den stod och funderade mycket på vad de hade i den. Av någon anledning slog det henne senare att man kanske kunde ha mindre påsar i en sådan väska, för olika typer av återvinning.
– Efter det följde den ena förbättringen efter den andra, säger Maria, till jag kände att alla kriterier för en optimal källsorteringsstation var uppfyllda – enkelt, tydligt och kladdfritt hela vägen från kök till återvinning.
Källsorteringsstationen består av en stor ytterväska och fem stadiga innerväskor för sortering av plast, glas, metall, kartong och papper. Två löstagbara sidofickorna finns också för glödlampor och batterier.
Utmaning att få miljötänk i hela produktionskedjan
Själva produktutvecklingen är det Maria brinner för. Allt annat, att göra verklighet av produkten och att få ut den på marknaden har varit helt nytt och bjudit på stora utmaningar.
– En stor utmaning i framtagningen har varit att få leverantören i Kina att förstå hur viktig miljön är för oss, säger Maria. Att det berör alla delar i produktionen, inte bara produktens användande när den är klar. Det berör material, papperskvalitet, packningsmaterial, frakt… ja allt. Det är ett konstant arbete att försöka förankra och förbättra alla delar för att den skall bli så miljösmart som möjligt.
– Det har även varit en utmaning att hitta hur man når hushållen, fortsätter Maria. Där kom Smarta Saker som en härlig ny upptäckt för mig. En nätbutik full med smarta saker, med engagerade kunder som gillar smarta prylar och letar efter lösningar eller unika presenter.
Det går snabbt att tömma innerväskorna då allt redan är sorterat. Innerväskornas storlek är anpassade efter återvinningsstationens öppning och har även ett smart handtag på undersidan.
Skeptiska vänner fick testa prototypen
Maria bad vänner och bekanta att prova hennes prototyp innan hon vågade satsa.
– En väninna var särskilt motsträvig, berättar Maria, och menade att hon hade ett optimalt system redan. (Stora plastbackar i en garderob någonstans.) Vid utvärderingen sa hon att hon inte förstod hur hon kunde tycka att systemet hon hade var så bra, och att hon verkligen behövde en egen Källklart. Det var riktigt roligt.
Viktigt att vara fokuserad
När Maria bestämt sig för att satsa på Källklart hade hon samtidigt flera olika företag – en nätbutik för ljud- och e-böcker, ett handelsbolag med en programvara för frilansande journalister plus att hon själv utvecklade administrativa system för små och medelstora företag.
– Jag kom i kontakt med Almis mentorsprogram och det första min mentor sa till mig var att fokusera på en sak och avsluta allt annat om det skulle fungera, säger Maria. Det innebär att jag nu helt fokuserar på idéer som handlar om återvinnande design. Min strävan är att hitta förenklingar i vardagen som samtidigt är bättre ur miljösynpunkt än tidigare lösningar.
Framöver satsar Marias på att nå ut bredare med Källklart med har också några nya idéer på gång.
– Den idé som ligger närmast är anmäld till tävlingen ”Pitcha din idé” nu i november, berättar Maria. Den motverkar egentligen behovet av Källklart, då den går ut på att minimera förpackningsvolymen :), men skulle verkligen göra stor skillnad för miljön om den skulle komma ut på marknaden.
Maria Crums favoriter på SmartaSaker
”Smarta Saker är fylld med saker jag skulle vilja ha. Här är tre saker som jag varmt rekommenderar, som jag önskar jag kommit på själv.”
Batterilösa cykellysen som drivs av magnetism.
Hjälmskydd med lås. Låser fast din hjälm och skyddar sadeln
Oljevärmeljus, ett miljösmart värmeljus.