Märit Zollner & Tommy Johansen

Innovatörer: Märit Zollner och Tommy Johansen
Innovation: Fladderstoppet

Märit Zollner och Tommy Johansen är två idérika och lösningsorienterade personer som tillsammans tagit fram Fladderstoppet – en smart pryl som ser till att hushållspappret inte blåser iväg. Märit är systemvetare och har en bakgrund inom IT. Innan pensioneringen jobbade hon på en av Sveriges största banker med digitalisering av olika banktjänster. Tommy är utvecklingsingenjör och jobbar som konstruktör av bland annat maskiner. Han har haft uppdrag åt alltifrån Ikea, till bilindustrin och försvaret.

  

Från stor klädnypa till smart fladdertopp


Både Märit och Tommy är lösningsinriktade och när de träffades för tre år sedan upptäckte Tommy ganska omgående att Märit var full med idéer och lösningar på problem som man stöter på i vardagen.

 

– Så fort det är tillräckligt varmt på våren släpar Märit fram sina utemöbler och sitter ute så mycket som möjligt långt in på hösten, berättar Tommy. Tack vare ett rejält tak på uteplatsen så går det att sitta ute även om det småregnar och blåser. Märit har alltid en pappershållare med en pappersrulle på bordet och hur ofta som helst har pappersrullen rullat upp sig av vinden.

 

Märit hade fixat fram en stor klämma som höll pappret på plats. Det fungerade rätt bra men ett problem var att man alltid behövde två händer för att dra av lite papper. Tillsammans satte de igång att leta en bättre lösning men hittade ingen pappershållare som löste problemet med fladdret. När de spånat hit och dit ett tag så åkte de till ett byggvaruhus och köpte ett par meter grov mässingstråd. Tommy böjde och bockade och vips var protypen till Fladderstoppen skapad.


Fladderstopp till pappershållare

Med Fladderstoppet har Märit och Tommy utvecklat en produkt som är både funktionell och snygg.


Snabb process från ide till färdig produkt


– När vi började prata om att faktiskt ta fram en produkt av idén så satte vi upp ett antal kriterier, berättar Tommy. Produkten skulle vara unik och det skulle gå att använda den på befintliga hållare. Den skulle inte bara vara funktionell utan även snygg. Det var också viktigt att tillverkaren skulle ha en miljöpolicy och gärna finnas i Sverige.

 

Småland är ett eldorado för småföretagande och tack vare att Tommy bor och verkar där har han ett brett kontaktnät bland olika företag och tillverkare. Han har också god kunskap i processen för produktutveckling och vet vad man bör tänka på såsom mönsterskydd, materialkunskap och tillverkningsprocess.

 

– Designen utformades för att kunna tillverkas i en datorstyrd trådbockmaskin och därmed kunde vi snabbt köra fram ”skarpa” detaljer utan att behöva investera i dyra verktyg, berättar Tommy. Målsättningen var att produkten skulle komma ut färdig ur maskinen och ha så få manuella handgrepp som möjligt.

 

Processen gick snabbt. Först tog de fram prototyper och testade på sig själva och ett antal bekanta. Sedan startade tillverkningen och på de produkterna testades olika ytmaterial. Från att Tommy böjde till första protoypen i mässingstråd till att produkten fanns att köpa tog det cirka 4 månader.

 

Fladderstoppet är väldigt uppskattat, säger Märit. Det håller pappret på plats vilket var huvudsyftet. Många har också påpekat att man även sparar papper eftersom det är lätt att riva av i perforeringen. Detta är en stor bonus eftersom vi vill värna klimatet. Den fungerar också bra med ”engreppsfattning” vilket småbarnsföräldrar har uppskattat mycket. Oftast har de bara en hand ledig.

 

 

Samarbete som drivkraft


Märit och Tommy har flera idéer om framtida produkter och en ny färdig produkt – Påstorken – som håller på att lanseras. Påstorken är en finurlig ställning för att torka plastpåsar.

 

­– Vi är många som har diskat fryspåsar och torkat dem genom att hänga upp dem på dörrknoppar eller ”kletat fast” dem på kaklet, säger Märit. Eller åtminstone så är det många som kommer ihåg att mormor och farmor diskade plastpåsar. Vi som diskar påsar vet också att det tar tid för påsen att torka när den klibbar ihop.

 

Med Påstorken blir det enklare att få påsarna torra och man kan ställa den där den inte är i vägen. Påstorken går också att använda till andra lättare saker som t.ex nappflaskor. När torken inte används fälls den ihop och tar minimal plats i en kökslåda.

– Vår drivkraft är att det är roligt att tillsammans komma på nya idéer och lösningar på vardagsproblem, säger Märit. Tommy med sin erfarenhet ser om det kan finnas marknadspotential i våra idéer. Var och en för sig så händer det inte så mycket men tillsammans blir vi en riktig idéspruta!

 

 

Läs mer om Fladderstopp >>>>>>>

 



Märit och Tommys favoriter på SmartaSaker:


Premium LED värmeljus

Premium LED värmeljus ”Med katt i huset så är led-ljus tryggt och bra. Lite pilligt att sätta på och av i botten på ljusen så en fjärrkontroll är toppen.”

Tvålblad för resan 

Tvålblad för resan ”Eftersom vi reser mycket och gärna luffar runt så jagar vi lätta saker och små förpackningar för att få ner vikten. De här tvålbladen förenklar packningen jättemycket.”

Rivröret, hållare till hushållspapper 

Rivröret ”Det enkla är ofta det svåra men oftast det bästa. I detta fallet medger produkten att en skrymmande rulle torkpapper osynliggörs och inte tar plats på köksbänken.”


Omnämnda produkter

Se fler inlägg

Hanna Dahl
Hanna Dahl
Sarah & Sofie Hellström
Sarah & Sofie Hellström
Tage Norén
Tage Norén
Ola Särén
Ola Särén
Jörgen & Majvor Johansson
Jörgen & Majvor Johansson
Klara Lövberg
Klara Lövberg
Logga in
Välj land